Contant betalen, of toch pinnen?

Het liefste betaal je alles contant in plaats van met de pin. Dat is veel fijner om overzicht op je uitgaven te behouden.
Je pint aan het begin van de week of maand een vast bedrag en daar doe je al je uitgaven van. Je ziet wanneer het bijna opraakt en je dus nog zuiniger aan moet gaan doen. Want op is op. Je wilt immers niet over je vaste week- of maandbudget heen gaan.

Maar overal waar je komt nodigen de borden, kassa’s en personeel je uit om toch vooral maar zoveel mogelijk met de pin te betalen en niet meer met contant geld. Het kan natuurlijk nog wel, maar het lijkt of je er steeds meer moeite voor moet doen.
Deze week is mijn supermarkt heropend en ik zie nog maar 3 kassa’s waar contant betaald kan worden. Verder wel heel veel kassa’s voor zelfscan. Waar je zelf je boodschappen scant en, uiteraard, met pin afrekent. Of je gebruikt tijdens het boodschappen doen de handscanner en aan het eind betaal je bij de zelfscan kassa.
Lange tijd wilde ik hier niet eens aan meedoen, omdat het aardige personeel aan de kassa hierdoor overbodig wordt en dus werkloos? Maar dat terzijde…

Herkenbaar?

Toch is het een ontwikkeling die we niet tegen kunnen houden, en misschien ook niet willen, want pinnen heeft ook veel voordelen natuurlijk. Pinnen gaat snel en je hoeft niet meer met veel contant geld over straat te lopen. Een overval op een winkel is niet meer aantrekkelijk als er geen contant geld aanwezig is, dus veiliger.

Maar hoe moet je dan het overzicht houden of je uitgaven?

Daarbij kan de handscanner uit de supermarkt helpen. Wanneer je die gebruikt bij het boodschappen doen, zie je meteen hoeveel je moet betalen. De handscanner telt alle gescande bedragen gelijk op. Wordt het teveel dan kun je gemakkelijk weer wat artikelen terug in de winkel leggen. Dat scheelt een hoop gedoe als je dit niet pas bij de kassa moet doen. Ook zie je meteen wat de aanbiedingen zijn en of je van een bepaald artikel er misschien twee moet nemen om van de korting gebruik te kunnen maken. Veel supermarkten hebben aanbiedingen zoals 2e halve prijs, of 1 + 1 gratis. Daarbij is het wel van belang dat je goed nadenkt of je dat 2e artikel wel echt nodig hebt. Koop je iets in de aanbieding wat je achteraf niet gebruikt, of weg moet gooien omdat het niet meer eetbaar is, dan is het beter om het niet te kopen.

Thuis schrijf je op wat je uitgegeven hebt. Je noteert ook het bedrag waar je niet overheen mag. Nu is het enkel een kwestie van in de gaten houden of je niet over dat bedrag heen gaat. En heb je je kassabon niet meegenomen, dat kun je op je bankafschrift zien wat je uitgave gekost heeft.

Volg voor meer financiële- en bespaartips ook mijn facebookpagina:

https://www.facebook.com/budgetcoachwalcheren.nl

Over Budgetcoach Walcheren

Dit blog wordt bijgehouden door Sylvia. Als budgetcoach plaats ik nuttige informatie en tips voor een financiële balans in inkomsten en uitgaven. Op mijn privé weblog schrijf ik over o.a. onze verbouwingen en vakanties.
Dit bericht werd geplaatst in Overige informatie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie