Keuzes maken in je uitgaven. Durf jezelf te zijn!

2015-10-30 12.31.36

Ik maak zelf wel uit wat ik doe! Iedereen roept het en wil dat ook. Maar doen we het ook echt zelf? Zonder dat je het in de gaten hebt spelen een heleboel factoren mee in je beslissingen.

Zo houd je bijvoorbeeld rekening met partner, kinderen, vrienden en zelfs buren wanneer je iets besluit. Dat is op zich niet erg, want rekening houden met anderen is prima zolang het jullie allemaal aangaat. Vaak zijn we onzeker over de keuzes die we moeten maken en vragen we anderen om raad. Dat kan heel goed zijn, want iedereen heeft goede ideeën en inzichten. Soms maken we hierdoor keuzes, die niet van ons zelf zijn, maar onbewust door een ander gemaakt zijn. Of het is slechts een vermoeden hoe een ander erover zal denken waardoor we een bepaalde beslissing nemen. Reclamebureaus spelen hier handig op in en laten ons denken dat we al deze dingen echt nodig hebben en ons leven niet compleet is zonder. Als je omgeving iets nieuws aanschaft, dan kun jij niet achterblijven toch?

In ons uitgavenpatroon zien we dit dus ook terug. Die mooie auto, je vrienden vinden hem fantastisch, maar door die hogere wegenbelasting is hij wel een tikkeltje boven je begroting uitgekomen. Zo ook met vakanties. We reizen steeds meer, en steeds verder weg. Maar als het dan financieel even tegenzit is het moeilijk om een stapje terug te doen. Wat zal iedereen zeggen als we dit jaar gewoon in Nederland blijven? Ook op stap met familie en vrienden doen we graag en veel. Uit eten, winkelen, naar een pretpark. Ook jij wil meedoen en bijblijven, en dat kost nu eenmaal geld. Bovendien is het gezellig en je wil geen spelbreker zijn door een keer af te slaan. Maar als bij thuiskomst je bankrekening weer is gezakt tot ver in de rode cijfers, is het allemaal niet meer zo leuk en gezellig. 

Kies dus eens wat vaker voor jezelf. Laat je beslissingen niet meer van een ander afhangen en doe wat voor jou situatie het beste is. Wees moedig en verkoop die blitse auto of ruil hem in voor een goedkoper exemplaar.  Wat is er mis met een vakantie dicht bij huis? Nederland heeft vele mooie plekjes waar je heerlijk vakantie kunt vieren. Of ga net over de grens in België of Duitsland. Ga door met genieten, op het financiële niveau van wat jij aankunt, en denk niet meer aan wat anderen ervan zouden kunnen vinden. Vaak bestaan deze gedachten alleen in je hoofd en zijn ze niet eens waar. Je omgeving is veel minder met jou en je keuzes bezig dan je denkt.

Zoek alternatieven voor dure uitstapjes. Geen kleren nodig? Maak met je vrienden eens een boswandeling in plaats van te gaan winkelen. Goed voor je portemonnee en je gezondheid! Nodig je vrienden uit voor een etentje bij je thuis in plaats van in een restaurant. Dat scheelt weer wat geld en is net zo gezellig.

Cadeautje nodig? Dat hoeft niet duur te zijn. Neem een flesje wijn, wat nootjes en een kaasje, pak dit leuk in met doorzichtig folie en een strik eromheen. Een feestelijk cadeau wat niet over je budget heen gaat. De ontvanger weet dat je wat minder te besteden hebt en vindt het niet meer dan normaal dat jij niet met een duurder cadeau aan komt zetten.

Misschien nog wel het moeilijkst is het beheren van je budget wat betreft de kinderen. Je wilt ze alles geven en gunt ze het allerbeste. Maar je hebt er eenvoudig weg het geld niet voor. Laat je niet verleiden tot te veel en te dure aankopen voor je kinderen. Praat met ze en wees open over geld. Leer ze al vroeg dat het geld wat jij uit de muur haalt niet oneindig is en je daar hard voor moet werken. Je geeft ze alles wat nodig is voor een liefdevolle, gezonde en veilige opvoeding, maar leg uit dat je voor extra speelgoed of een nieuwe tablet eerst moet sparen. Laat kinderen zelf meesparen door ze kleine klusjes in het huis te laten doen. Hiervoor krijgen ze dan wat geld voor in de spaarpot. Ook het verjaardags- en rapportgeld van opa en oma kan in de spaarpot.

Als er genoeg gespaard is kan het gewenste speelgoed gekocht worden. En reken maar dat je kind hier nu extra blij mee is. Het goede gevoel van eindelijk iets te hebben waar moeite voor gedaan is, is vele malen groter dan wanneer ze alles zomaar krijgen. De blijdschap en tevredenheid van het hebben gaat er dan al snel van af en willen ze wéér iets nieuws om aan die behoefte te voldoen.

Het is een wijze les voor hun financiële toekomst, want jong geleerd is oud gedaan!

Over Budgetcoach Walcheren

Dit blog wordt bijgehouden door Sylvia. Als budgetcoach plaats ik nuttige informatie en tips voor een financiële balans in inkomsten en uitgaven. Op mijn privé weblog schrijf ik over o.a. onze verbouwingen en vakanties.
Dit bericht werd geplaatst in Overige informatie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Keuzes maken in je uitgaven. Durf jezelf te zijn!

  1. Annelies zegt:

    Ik ben het wel met je eens wat betreft het kijken wat een ander heeft en dat moet jij dan ook hebben. Ik kijk en lees met verbazing de verhalen over , vaak jonge mensen, die al op jonge leeftijd hoge schulden hebben. Komt dat omdat men alles makkelijk op krediet kan kopen of omdat ze geen uitstel kunnen verdragen ? Ik heb van jongs af aan geleerd om te sparen : ” als je het niet hebt , kun je het ook niet uitgeven “. Je leert dan wel om goed met je geld om te gaan en om prioriteiten te stellen. Soms krijg ik het idee dat het hebben van veel spullen een compensatie is voor een tekort aan aandacht.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s