Fijn leven met minder geld

 

Fijn leven

Het houdt mij al een poosje bezig, een leuk leven organiseren met minder geld.
En om mij heen hoor en lees ik dat steeds meer mensen dit willen.

We leven in een tijd waarin het wel lijkt alsof genoeg nooit genoeg is. We vergaren spullen die we denken nodig te hebben. Die ook heus wel heel handig zijn, maar de vraag is of we ze zouden missen als we ze niet hadden.
We willen overal aan meedoen en vooral niet minder interessant overkomen dan anderen in onze omgeving.
En het is niet te vermijden dat zo’n leven tegenwoordig veel geld kost. Of toch wel…?

Natuurlijk is de situatie bij iedereen anders. Niemand heeft hetzelfde inkomen en dezelfde uitgaven, dus vergelijken is haast onmogelijk.
Toch is er vaak meer mogelijk dan dat er in eerste instantie gedacht wordt.

Maar begin klein. Ga bij jezelf na wat je graag zou willen. Verander dan stapje voor stapje een aantal dingen in je leven en je uitgavenpatroon. Onderneem bijvoorbeeld minder activiteiten, maar geniet met aandacht van wat je wel doet. Alleen, of samen met anderen.

Wat vind jij belangrijk in je leven. Je partner, je kinderen, je familie, vrienden. Bedenk aan wie jij je oprechte aandacht wil schenken en onderneem actie om deze contacten te verdiepen.
Durf ook eens NEE te zeggen tegen anderen. Wees niet bang om iets te missen. Die verjaardag of dat supergave feest, echt waar, je kunt best zonder.
Neem je lidmaatschap van alle verenigingen en organisaties eens onder de loep. Waarom ben je lid? En vind je het nog steeds de moeite waard, of zou je je tijd en geld beter aan iets anders kunnen besteden. Doe je het voor jezelf, of vooral voor anderen? Soms heb je het gevoel dat er iets van je verwacht wordt, dus wil je niet teleurstellen, maar is dat ook zo?
Creëer een goede balans tussen activiteiten en rust. Tussen sociale contacten en tijd met de mensen die er echt toe doen in jou leven.

Heb je fijn werk en leuke collega’s? Zit er voor jou nog genoeg uitdaging in je werk? Schakel de gedachte aan je salaris eens uit geef eerlijk antwoord hierop. Als je de tijd neemt om hierover na te denken kom je misschien tot nieuwe inzichten en besluiten. Misschien toch iets anders gaan doen, of minder uren per week werken? Of ben je gelukkig als alles bij het oude blijft? Ook prima! Het is belangrijk dat je voldoening hebt en houdt in je werk. Tenslotte zit je er aan vast tot aan je pensioen.

Leven met minder geld lijkt misschien niet gemakkelijk, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Begin eens met een poosje niks te kopen. Natuurlijk moet je wel eten, en andere noodzakelijke aankopen gaan ook gewoon door.
Maar alles wat niet strikt noodzakelijk is (wees hier streng in 🙂 ) wordt niet gekocht. Als je later toch nog steeds een bepaald artikel wil kopen dan doe je dat alsnog. Maar van veel dingen die je in eerste instantie gekocht zou hebben, blijkt dat je prima zonder kan. Ook grote voorraden van eten en spullen is niet altijd nodig. Pas op met reclames. Verleidelijke aanbiedingen zijn er alleen op gericht je meer te laten kopen van iets. Waarschijnlijk heb je het niet gelijk nodig en volgen er volgende week weer andere interessante reclames. En als je af en toe toch besluit iets te kopen, is dat omdat je er goed over nagedacht hebt en het daadwerkelijk goed kunt gebruiken.
Ook hierin zoek je de balans tussen dingen kopen die je leven fijner maken en laten staan wat niets toevoegt.

Het is een kunst om met meer aandacht te leven en minder geld uit te geven. Onze maatschappij is erop gericht zoveel mogelijk geld uit te geven en je een gevoel te bezorgen dat je niks mag missen. Het is ook niet nodig om een rigoureuze ommekeer te maken.
Als je bewuster leeft ga je vanzelf de dingen schrappen die je geen voldoening meer geven. En dat kun je alleen zelf doen. Niemand bepaalt hoe jij je leven inricht en wat goed of fout is. Besef dat er niet heel veel geld nodig is om een mooi leven te hebben.
En hou je op deze manier geld over? Je weet nooit wat er in de toekomst op je pad komt. De overheid wil dat we steeds meer zelf gaan bekostigen dus kan het geen kwaad om een spaarpotje voor later aan te leggen. Dit kan ook in de vorm van je hypotheek aflossen of energiezuinige maatregelen te nemen. Het verschil merk je al direct bij het betalen van je maandelijkse vaste lasten.

Natuurlijk ben ik niet de eerste die dit schrijft. Er zijn talloze websites die dit onderwerp bespreken. Elk hebben ze hun eigen visie en tips voor een leven met meer persoonlijke aandacht voor anderen en het bewust omgaan met je geld. Zoek ze op en lees er eens een paar. Misschien spreekt het jou ook aan.

Het is niet belangrijk of je veel of weinig geld hebt. Het gaat erom wat je ermee doet.

Over Budgetcoach Walcheren

Dit blog wordt bijgehouden door Sylvia. Als budgetcoach plaats ik nuttige informatie en tips voor een financiële balans in inkomsten en uitgaven. Op mijn privé weblog schrijf ik over o.a. onze verbouwingen en vakanties.
Dit bericht werd geplaatst in Overige informatie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s