Recepten voor een klein budget

wortelsoep

Het is weer januari en tijd om eens opnieuw naar de financiën te kijken.
Kijk goed naar wat er allemaal verandert dit jaar en hoe dat past in jouw budget.

In dit nieuwe jaar gaan we ook meer betalen voor ons eten, doordat de btw stijgt van 6% naar 9%. Dat is direct merkbaar in de portemonnee en dus moet je weer opnieuw uitkomen met je weekbudget voor eten en drinken. Je kunt nu minder kopen voor hetzelfde bedrag dan voorheen.
Bovendien ronden sommige winkeliers de prijzen ook nog naar boven af, dus komt er nog iets meer bij. Dat is jammer, maar niet te veranderen.

Maak er een uitdaging van om niet meer kwijt te zijn dan voorheen en toch nog lekker en gezond te eten.

Bekijk de eventuele alternatieven voor bij het ontbijt, de lunch en het avondeten. Neem ook je tussendoortjes eens kritisch onder de loep.
Wat je eet, hoeveel en waar je het koopt, bepaal je natuurlijk helemaal zelf.
Misschien kunnen de volgende tips je daarbij helpen.

Het ontbijt.

Havermout is niet duur en weer helemaal hip tegenwoordig.
Verpakt in een modern jasje genaamd “overnight oats” eet je goedkoop én gezond. Je kunt eindeloos variëren met toevoegingen om je ontbijt nog lekkerder te maken.
Er zijn heel veel verschillende recepten die je kunt maken. Het is een vooral een kwestie van uitproberen wat je het lekkerste vindt.

Als basis gebruik ik 50 gram havermout en 150 ml ongezoete (amandel)melk. Roer door elkaar en laat een nacht in de koelkast staan.
De volgende ochtend even goed doorroeren en je ontbijt is klaar voor gebruik.
Voeg naar smaak een paar van de volgende ingrediënten toe:

– kaneel
– cacao
– muesli
– rozijnen
– vers fruit
– gedroogd fruit
– kokosvlokken
– noten
– gepofte granen
– yoghurt

Gezond, lekker en geen honger meer tot aan de lunch!

Toch liever brood? Veel bakkers hebben een speciale “brooddag”. Een dag waarop je (meestal) 3 broden tegelijk koopt voor een aantrekkelijke prijs. Dat scheelt al gauw 30 tot 40 eurocent per brood. Vraag er eens naar bij jou plaatselijke bakker.
Brood kun je prima invriezen en later ontdooien per boterham. Dit smaakt net zo lekker als vers van de bakker.

Eitje erbij? In plaats van koken kun je eitjes ook stomen. Doe een bodempje water in een pan met een stoommandje erin. Leg de eieren in het mandje en laat ze ongeveer 8 minuten stomen. Ik ben niet zo’n fijnproever, maar ze zeggen dat ze dan ook lekkerder smaken.
In ieder geval bespaar je op de energiekosten, doordat je minder water hoeft te verwarmen. En dat is weer mooi meegenomen!

De lunch.

Veel mensen lunchen tijdens werktijd in de kantine of gaan ergens een broodje halen. Met een drankje er bij.
Vervang deze, vaak dure, broodjes door je eigen gesmeerde broodjes of boterhammen. Mis je de gezelligheid van zo’n lunch buiten de deur? Doe dit dan 2 keer per week in plaats van iedere dag. Dat scheelt!

Coffee to go? Neem je eigen beker mee. Bij steeds meer zaken krijg je korting als ze de warme drank in een meegebrachte beker kunnen doen.

Het avondeten.

Het scheelt al enorm in de portemonnee als je veel zelf kunt maken.
Soep, pastasaus, stoofgerechten. Een speciale “mix” uit een pakje heb je hier helemaal niet bij nodig. Alles is prima zelf te maken.
Veel goedkoper, maar ook een stuk gezonder.
Koop zoveel mogelijk groenten en fruit van het seizoen. Die zijn op dat moment het voordeligst. Of kook met de producten die in de reclamefolder staan.

Maak eens een lekkere maaltijdsoep, bijvoorbeeld deze met winterwortel. Niet duur en super lekker. Je kunt de soep ook prima invriezen.

– 1 kilo winterwortel
– 1 blik kokosmelk
– 1 groentebouillontablet
– 500 ml water
– 1 ui
– stukje gember
– teentje knoflook
– 1 (pers)sinaasappel
– zout, peper, (evt.chilivlokken)
– 2 eetlepels (olijf)olie
– (seroendeng)
– staafmixer

Snipper de ui, hak de gember en knoflook fijn. Snijd de winterwortel in blokjes.
Fruit de ui, gember en knoflook in de olie. Voeg de winterwortel toe en bak ze, al roerend, 3 minuten mee.
Voeg de kokosmelk, water en de bouillontablet toe en laat dit ongeveer 20 tot 25 minuten zachtjes koken, totdat de wortel beetgaar is.
Pureer de soep met de passeerzeef of staafmixer. Pers de sinaasappel uit en roer door de soep.
Voeg naar smaak, zout en peper toe. Voor een iets pittigere soep voeg je tijdens het koken een beetje chilivlokken toe.

Serveer naar smaak met een beetje seroendeng of croutons. Croutons maak je eenvoudig zelf van restjes brood.

Ga voor jezelf op zoek naar de mogelijkheden die bij jou passen. Breng variatie aan in je eetpatroon door eens iets nieuws uit te proberen. Maak een weekplanner van je maaltijden en doe inkopen voor meerdere dagen tegelijk. Gebruik hierbij eventueel de reclamefolder van je supermarkt.
Weinig tijd? Kook wat meer op de dagen dat je wel tijd hebt en doe dat in de diepvries. Dan heb je altijd iets in huis wat snel klaar is. Laat je niet meer verleiden om dure kant-en-klaar producten te kopen dit jaar.

Met een beetje creativiteit en goed vooruit plannen blijf je baas over je huishoudbudget!

Advertenties

Over Budgetcoach Walcheren

Dit blog wordt bijgehouden door Sylvia. Als budgetcoach plaats ik nuttige informatie en tips voor een financiële balans in inkomsten en uitgaven. Op mijn privé weblog schrijf ik over o.a. onze verbouwingen en vakanties.
Dit bericht werd geplaatst in Overige informatie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s