Kiezen tussen uitgeven of sparen

Januari is voorbij. We hebben allemaal ons 1e loonstrookje gehad en dus weten we wat er veranderd is.
Check ook je toeslagen nog eens. Kloppen alle bedragen nog die je krijgt, of is er inmiddels iets gewijzigd? Houd goed in de gaten of je niet meer aan toeslagen krijgt dan waar je recht op hebt. Als je later in het jaar weer een deel terug moet betalen is dat niet fijn.
Ook kunnen we nu alle maandelijkse vaste kosten in kaart brengen.

Wat houd je over als alles betaald is? En wat wil je hier mee gaan doen? Met het geld wat overblijft “moet” je nog van alles betalen. Uitjes, sportverenigingen, abonnementen, kleding, spullen voor in en om het huis. Ik zet “moet” tussen aanhalingstekens, want hierin heb je zelf de keuze.
En misschien heb je nog wensen of dromen voor 2019, of voor de langere termijn? Een verre reis, een nieuwe keuken of minder gaan werken. Hoe zorg je dat je dat ook kunt betalen straks?
Door te kiezen waar jij het liefste je geld aan uitgeeft. De keuzes die je maakt zijn niet goed of slecht, maar het zijn jouw persoonlijke keuzes. En iedereen maakt weer andere keuzes. Is er nog geen geld over om te sparen? Zorg dat het er komt.

Hoe?
Maak eens een lijst met alles wat je per maand uitgeeft. Beoordeel deze lijst en maak een volgorde van belangrijk/leuk naar het minst belangrijk/leuk.
Schrap er 2 die je het minst belangrijk of leuk vindt.
En misschien heb je ook nog een abonnement op iets waar je geen of nauwelijks gebruik van maakt. Die kan opgezegd worden.
Werk met budgetten. Bepaal een vast bedrag per maand voor bijvoorbeeld boodschappen en kleding.
Gewoonweg minder kopen helpt ook mee. Dat lijkt misschien moeilijker dan het is. Ga op zoek naar je valkuilen en verleidingen en probeer deze om te buigen. Vaak kopen we ongemerkt van alles waar we prima zonder kunnen.
Spaar al dat geld in je spaarpotjes voor lange termijndoelen.
Moeilijk?
Denk aan je wensen en dromen. Hoe belangrijk vind je het dat je deze kunt realiseren straks? Bepaal bewust je spaardoelen en verdeel je spaargeld hierover.

Maak nieuwe keuzes en sta achter je besluiten. Niemand anders dan jij bepaalt waar je je geld aan uitgeeft. Heb je een partner, dan is het belangrijk dat je allebei achter dezelfde keuzes staat. Je moet immers samen je toekomst bepalen. Het mag niet zo zijn, dat de ene partner zeer zuinig moet leven, omdat de andere partner het geld over de balk gooit. Zoek een goede middenweg en houd jullie daar aan.
Maak zodra het inkomen gestort is direct wat over naar je spaarrekening. Dan ben je niet meer geneigd het toch uit te geven.

Als je je geldzaken op orde hebt, hoef je je geen zorgen meer te maken over de toekomst. Het is misschien niet gemakkelijk, maar zeker niet onmogelijk.
Wil je aan de slag met je budget, maar weet je niet goed waar je moet beginnen?
Een gesprek met een budgetcoach kan je wellicht helpen. Samen bespreken we alle mogelijkheden zodat jij je eigen, nieuwe keuzes kunt maken. Om je wensen en dromen in vervulling te laten gaan.

Over Budgetcoach Walcheren

Dit blog wordt bijgehouden door Sylvia. Als budgetcoach plaats ik nuttige informatie en tips voor een financiële balans in inkomsten en uitgaven. Op mijn privé weblog schrijf ik over o.a. onze verbouwingen en vakanties.
Dit bericht werd geplaatst in Budgetcoaching, Overige informatie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s