Hoe hoog is jouw latte-factor?

 

Latte

De latte-factor. Een veelbesproken onderwerp het afgelopen jaar. En wellicht liggen hier ook bij jou de mogelijkheden om flink te bezuinigen.

De latte-factor is een optelsom van alle kleine uitgaven die je doet als je je buitenshuis begeeft. Vaak gaat het over eten en drinken dat je koopt, zoals een ijsje onderweg naar huis, een bakje koffie in de stad, een broodje in je middagpauze. Maar ook andere uitgaven kunnen bij de latte factor opgeteld worden. Een tijdschrift om te lezen in de trein, een bosje bloemen voor op tafel, die leuke oorbellen. De aankoop gebeurt zo snel dat je er niet eens over nadenkt en ook weer snel vergeet dat je geld uitgegeven hebt. Maar ongemerkt loopt dit bedrag behoorlijk op.

Momenten die een hoge verleiding tot aankopen hebben zijn bijvoorbeeld:

1. Lunch

De lange rij wachtenden bij een onlangs geopende broodjeszaak in de buurt, deed me beseffen dat het halen van een kant-en-klare lunch een hoge latte-factor is voor veel mensen. Iedereen weet inmiddels wel dat een broodje gekocht in een lunchzaak duurder is dan zelf gesmeerde boterhammen. (En stiekem eigenlijk ook lekkerder)

2. Terrasje pakken

Zodra de eerste zonnestralen er zijn zitten we met zijn allen weer buiten op de terrassen. We vinden het heel gezellig om dan met vrienden af te spreken en te genieten bij een drankje en een hapje.

3. Wachten op de bus, trein, vliegtuig

Als we moeten wachten dan vervelen we ons al snel. Om de tijd te doden kijken we om ons heen en zien in ons blikveld een winkel of snackbar verschijnen. Voordat je het door hebt loop je al naar binnen en koop je iets.

4. In de rij bij de kassa

Elke winkel heeft bij de kassa’s wel iets wat aantrekkelijk is om te kopen neergezet. Terwijl je staat te wachten roept het artikel heel hard: Koop mij!! Of de medewerker aan de kassa wijst je vriendelijk op het geboden voordeel.

Natuurlijk beslis je zelf waar het geld naar toe gaat. Wat je graag doet en waar je je geld aan uitgeeft is altijd je eigen keuze. Er is dan ook helemaal niks mis mee om geld te spenderen aan bovenstaande verleidingen tenzij…

Je wél graag wilt, of moet bezuinigen op je uitgaven.

Met de volgende tips voorkom je dat ook jij iedere maand boven je budget gaat door deze ongemerkte uitgaven.

Bereken je eigen latte-factor door een maand lang alle extra uitgaven, zoals hierboven genoemd, te noteren. Schrijf op hoeveel, waaraan en waarom je de uitgave hebt gedaan. Dat geeft je inzicht in de noodzaak van de uitgave.

Stel voor jezelf de hoogte van het bedrag vast wat je iedere maand wil uitgeven en ga hier niet overheen.

Pin een vast bedrag per week en betaal de uitgaven contant. Zo zie je direct wanneer ‘de bodem’ in zicht komt.

Bedenk van te voren hoe je dag eruit ziet en zorg voor alternatieven om bovenstaande uitgaven te vermijden.

Wees trots op jezelf wanneer je de verleiding hebt kunnen weerstaan en stop het bespaarde geld in een spaarpot. Je zult zien dat je na een tijdje al een mooi bedrag hebt gespaard.

Over Budgetcoach Walcheren

Dit blog wordt bijgehouden door Sylvia. Als budgetcoach plaats ik nuttige informatie en tips voor een financiële balans in inkomsten en uitgaven. Op mijn privé weblog schrijf ik over o.a. onze verbouwingen en vakanties.
Dit bericht werd geplaatst in Overige informatie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Hoe hoog is jouw latte-factor?

 1. Mary zegt:

  Het is een goed onderwerp. Maar ik ben op dieet en dan is buitenshuis dingen eten geen optie.
  Niets klopt er dan voor mijn dieet. Altijd eten mee. Wel zondig ik aan een 2-wekelijks bloemetje.
  Als ik bij de A ction loop zie ik mensen ook vaak “dingen” kopen. Niet nodig wel leuk om te hebben. En het kost bijna “niks” maar ik zeg altijd 10 x € 1 is ook een tientje. “Jaja dat is wel zo maar het is leuk en goedkoop” is meestal het antwoord. Ik denk dan dat het volgende week in de vuilnisbak ligt. Maar ja. Ieder zijn ding. Leuk blog om te lezen is dit https://inhethogenoorden.wordpress.com/
  Alles over minimalistisch leven. Even de oude posts lezen. Helaas is ze dit jaar opnieuw begonnen en alles van daarvoor is weg.
  Groetjes Mary. Kom altijd naar de boekenmarkt.

  Like

  • Hoi Mary, bedankt voor de link naar het weblog. Inderdaad leuk om te lezen.
   We worden tegenwoordig overspoelt door zoveel overbodige producten dat het soms goed is even de rem te zetten op al die aankopen.
   Maar het is een kunst om steeds de juiste keuzes te maken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s