Besparen, minimaliseren, duurzaam, biologisch, met respect voor mens, dier en milieu, maar ook lekker leven

Geregeld denk ik na over bovenstaande onderwerpen. Het liefst wil ik het allemaal tegelijk. Maar dat is behoorlijk ingewikkeld. En misschien wel helemaal niet te doen. Of toch?

Ik kom er nog niet uit wat nu de beste strategie is.
Als ik wil besparen dan kies ik voor goedkope, vaak niet duurzame producten. Als ik biologisch wil kopen kan ik niet besparen op de boodschappen.
Spullen kopen met respect voor mens en dier lijkt simpel, maar hoe controleer ik dat? Bij vlees is er tegenwoordig een sterrensysteem dus kan ik kiezen van 3-sterrenvlees tot kiloknaller. 3-sterrenvlees is best duur en bij kiloknallers kun je niet meer spreken van respect voor de dieren.
Ik koop liever geen kleding dat door kinderen of onderbetaalde werknemers uit derde wereldlanden gemaakt is. Maar hoe weet je dat, en kun je alle informatie hierover wel vertrouwen? Aan de andere kant, is dat inkomen voor die arme bevolking wel het enige wat ze hebben en door niet te kopen ontneem ik ze dat dan? Of houd ik zo een verkeerd systeem in stand?

Als ik denk aan minimaliseren, wat moet ik dan wegdoen en wat moet ik houden? Wat als ik iets wegdoe en er dan achter kom dat ik het toch nog nodig heb? Dan moet ik het weer opnieuw kopen en dat is dan weer niet erg duurzaam. Toch maar zo veel mogelijk bewaren voor het geval dat? Maar dan loopt het huis vol en daar word ik erg onrustig van.

Best ingewikkeld nog dus…

Maar…

Ik hoef het ook niet allemaal tegelijk toe te passen natuurlijk.
Keulen en Aken zijn tenslotte ook niet op één dag gebouwd.

Bij het inkopen doen, probeer ik nu bewust na te denken over mijn aankopen.
We eten vaak biologische producten, maar ook zo veel mogelijk uit de directe omgeving. Die producten hoeven dan niet meer vervoerd te worden en dat is goed voor ons milieu en vermindert het aantal files op de weg.
Wanneer je verse producten direct bij de boer of teler koopt, dan krijgt die bovendien een eerlijke prijs hiervoor.

Als ik iets nieuws nodig heb voor ons huis dan wil ik graag iets duurzaams kopen. Iets wat lang meegaat waardoor ik echt waar krijg voor mijn geld. Geen artikelen van slechte kwaliteit dus. Of ik haal iets uit de kringloopwinkel. Het product is dan al gemaakt en dus hoeft er geen energie meer gebruikt te worden voor een nieuwe. Bovendien ben ik dan ook goedkoper uit. Meer besparen dus.

Besparen en goed doen voor je omgeving en het milieu kan dus best samen gaan.
Om te besparen hoef ik niet steeds op zoek naar het goedkoopste product, maar koop ik gewoon zo weinig mogelijk. Door bewuste keuzes te maken en kritisch na te denken of ik iets echt wel nodig heb, kan ik veel geld besparen.

Heb je iets nodig?
– Kijk eerst eens wat je al in huis hebt. Misschien voldoet iets anders ook.
– Zo niet, kun je het misschien lenen van iemand?
– Of ergens huren?
– Of ruilen met iemand voor iets wat jij niet meer gebruikt
– Lukt bovenstaande allemaal niet, dan kun je het misschien nog tweedehands kopen.
Pas als laatste ga je daadwerkelijk het product kopen, als je vindt dat je het nog steeds nodig hebt.
Maar bedenk je pas als je het product ziet dat je het eigenlijk wel nodig hebt, dan kun je ook prima zonder. Dat deed je toch al die tijd al?

Dat is hoe ik minimaliseren zie. Niet om te leven met zo weinig mogelijk als doel op zich.
Maar om te leven met dat wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. En dat is voor iedereen anders. Geen mens is hetzelfde en we hebben verschillende meningen en interesses.
Feit is wel dat we altijd niet gelukkig worden van nog meer spullen kopen. Het gelukkige gevoel wanneer je iets nieuws koopt ben je al snel weer kwijt.

Geef bijvoorbeeld op een verjaardag geen spullen cadeau, maar ervaringen. Een gezellig uitje samen of een tripje ergens naar toe. De herinnering hieraan blijft veel langer hangen dan aan het zoveelste decoratieve cadeau wat niet echt de smaak van de ontvanger is.
Of geef iets waar de jarige echt van kan genieten. Iets wat opgebruikt kan worden. Eten, drinken, of een lekker stukje zeep.

Denk jij hier weleens over na?

2018-05-04 10.29.17

Over Budgetcoach Walcheren

Dit blog wordt bijgehouden door Sylvia. Als budgetcoach plaats ik nuttige informatie en tips voor een financiële balans in inkomsten en uitgaven. Op mijn privé weblog schrijf ik over o.a. onze verbouwingen en vakanties.
Dit bericht werd geplaatst in Overige informatie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s