Decemberstress in je portemonnee

kerst

December is in aantocht en Sinterklaas en de Kerstman staan alweer bijna voor de deur. Voor velen is dit een stressvolle maand door alle geplande activiteiten. Ze vragen veel van je organiseertalent en kunnen bovendien erg veel geld kosten.
Hoe voorkom je dat je in deze dure maand je budget de baas blijft?

Begin nu alvast met de voorbereidingen. Maak een activiteitenplanner. Noteer hierop wat je gaat ondernemen. Bijvoorbeeld wanneer je gasten ontvangt, een pakjesavond organiseert of een dagje weggaat in de kerstvakantie.
Bij elke activiteit schrijf je ook op wat je daarvoor moet kopen of betalen.
Door hier nu al over na te denken kun je veel geld besparen.

– Cadeautjes zijn een aanslag op je budget. Het beste verzamel je deze het hele jaar door. Koop ze wanneer ze gunstig geprijsd zijn of zo goed als nieuw in de kringloopwinkel.
Heb je nog niks in huis voor de pakjesavond, dan begin je daar nu mee. Ga op zoek op Marktplaats en/of in de kringloopwinkel. Loop de aanbiedingen na van verschillende winkels. Naarmate de dag nadert dat je al je cadeaus in huis moet hebben word je minder kritisch en ben je bereid meer te betalen omdat je haast hebt. Trap niet in deze valkuil en ga georganiseerd te werk.
Spreek met de anderen een bepaald bedrag af waarvoor cadeautjes gekocht mogen worden en ga hier niet overheen.

– Organiseer je een diner voor een aantal gasten dan kan dat al gauw veel meer kosten dan je eigenlijk zou willen. Bepaal ruim van te voren wat je gaat koken en probeer zoveel mogelijk in de aanbieding te kopen. Koop droge kruidenierswaren van te voren in.
Ga voor de verse producten kort van te voren naar de winkel en koop groente en fruit op de markt. Het beste kook je met de groenten van het seizoen, deze zijn goedkoper dan de groenten die ingevlogen moeten worden. Alle spannende, bijzondere producten die speciaal voor kerst in de winkels liggen kun je ook negeren. Deze zijn vaak erg duur geprijsd.
Ga voor een zelfgemaakt gerecht en vermijd kant en klare zakjes en pakjes. Alles is goedkoper en lekkerder als je het zelf maakt. Op internet vind je legio recepten voor sausjes, kruidenmixen en andere toevoegingen om zelf te maken.

– Een dagje weg of ander uitje kun je zelf zo duur maken als je wilt.
Een strandwandeling met lekkere lunch in een strandtent kan net zo gezellig zijn als een dagje naar een pretpark, maar wel een stuk goedkoper.
Wil je toch naar het pretpark, probeer dan ergens kaartjes met korting te scoren. Er zijn vaak acties waarbij je het tweede kaartje gratis krijgt.
Ga ook hier weer ruim van te voren mee aan de slag en voorkom dat je straks het volle pond moet betalen.

Spreek met jezelf af dat je het volgend jaar anders gaat doen. Je zoekt het hele jaar door naar leuke cadeaus die je goedkoop op de kop tikt.
Spaar iedere week een klein bedrag wat je kunt missen en stop dit in je “decemberpot”. Onverwachte extraatjes kun je er ook indoen en eventueel het geld wat je per maand overhoud van je maandbudget. Die kun je in december dan goed gebruiken als aanvulling op je reguliere maandbudget.
Zo kun je genieten van een fijne decembermaand zonder stress en (geld)zorgen.

Over Budgetcoach Walcheren

Dit blog wordt bijgehouden door Sylvia. Als budgetcoach plaats ik nuttige informatie en tips voor een financiële balans in inkomsten en uitgaven. Op mijn privé weblog schrijf ik over o.a. onze verbouwingen en vakanties.
Dit bericht werd geplaatst in Overige informatie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s