Geld en je relatie

Amor-dinero

 

Wanneer je gaat trouwen of samenwonen met je partner brengt dat veel veranderingen met zich mee. Ook op financieel gebied. Hoe denk jij over geld uitgeven en is je partner het daar altijd mee eens?

Praten over geldzaken zou eigenlijk de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Of we het nu leuk vinden of niet, om fijn te kunnen leven en om te doen wat we willen is er geld nodig. Hoeveel geld we hebben en wat we daarmee doen is voor iedereen verschillend. En dus ook voor je partner.

Hoe je denkt over geld en hoe je ermee omgaat komt voor een deel ook voort uit je opvoeding. Hoeveel geld was er bij jullie thuis en hoe gingen je ouders daar mee om?

Als je samen met je partner een financiële huishouding gaat voeren zijn er een aantal belangrijke punten waar je aandacht aan zou moeten besteden.

1. Praten over geldzaken

Bespreek met je partner wat jullie bezig houdt op financieel gebied. Zijn jullie het eens over geld uitgeven en sparen? Hoe staan jullie er op dit moment financieel voor? Wees open en eerlijk naar elkaar toe voordat jullie een gezamenlijke financiële huishouding starten. Accepteer dat er ook verschillen zijn en zullen blijven. Belangrijk is dat jullie hierover goede afspraken maken zodat jullie allebei achter de gedane uitgaven staan en er geen onderlinge wrijving ontstaat over bepaalde uitgaven.

2. De administratie met z’n tweeën doen

Doe met z’n tweeën de huishoudadministratie, zodat je allebei weet wat er binnenkomt en betaald moet worden. Vaak is het wel zo, dat de één hier meer mee bezig is dan de ander. Dat is prima, zolang de ander maar wel op de hoogte blijft van de financiële zaken. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan en dat je beiden ziet wanneer er iets veranderd moet worden in de uitgaven.

3. Betaalrekeningen en spaarrekeningen

Jullie kiezen zelf hoe het geld verdeeld wordt. Vaak zijn er twee inkomens en een heleboel uitgaven. Om het overzichtelijk te houden kun je aparte betaalrekeningen nemen. Ieder behoudt zijn eigen betaalrekening waarop het salaris gestort wordt. Voor de huishoudelijke uitgaven open je een gezamenlijke rekening op naam van allebei. Hiervan kun je dan alle vaste lasten, boodschappen en overige gezamenlijke uitgaven betalen. Elke maand storten jullie daar een vast bedrag van het salaris op. Allebei evenveel, of een bedrag naar evenredigheid van het inkomen. Dat beslissen jullie zelf. Dit werkt prima als jullie uitgaven patroon nogal verschillend is. Het geld dat je overhoudt op je eigen rekening kun je dan zelf naar wens uitgeven.

Gooi je alles liever op één rekening? Dan moet je dat gewoon doen. Blijf wel met elkaar communiceren over geldzaken en check of jullie het nog steeds eens zijn over alle uitgaven.

4. Denk ook aan later

Het lijkt nog zo ver weg om nu al na te denken over zaken als pensioen en overlijden. Het liefst stel je dat zo lang mogelijk uit. En het is al helemaal niet romantisch om het hierover te hebben. Maar wel realistisch.

Pensioen heeft nog niet zo’n haast. Dat komt wel als jullie wat langer samen zijn en beter weten wat jullie willen doen later. Reken uit hoeveel geld je nodig hebt na je pensioen en bedenk een spaarplan als AOW en pensioen niet genoeg blijken te zijn.

Praten over de dood is voor niemand gemakkelijk. We stellen het uit en uit. We zijn nog zo jong… Maar dan is er een ongeluk of een ziekte en sta je er ineens alleen voor, met of zonder kids. Een intens verdrietige periode waarin je vooral niet geconfronteerd wil worden met ingewikkelde financiële zaken. Ga hiervoor echt even samen zitten en bespreek wat je moet regelen voor het geval een partner plotseling wegvalt. Kun je met een salaris minder nog steeds rondkomen en alles betalen wat nodig is? Of moet er toch nog iets meer geregeld worden?

5. Wanneer het mis gaat

Het zal zeker eens of meer gebeuren dat jullie toch voor een financiële verrassing komen te staan. Je hebt teveel uitgeven, of een onverwachte rekening valt op de mat. Je partner heeft iets totaal overbodigs gekocht…

Maak elkaar geen verwijten, fouten maken we allemaal en in de regel doen we dit niet expres. Kijk niet te lang naar wat er gebeurd is, maar bespreek samen hoe je dit gaat oplossen. Moet er duurzaam iets veranderen? bezuinigen? Of meer sparen om tegenvallers op te vangen?

Zolang je met elkaar blijft communiceren en elkaars opvattingen respecteert, kun je jullie gezamenlijke financiële toekomst positief tegemoet zien.

Over Budgetcoach Walcheren

Dit blog wordt bijgehouden door Sylvia. Als budgetcoach plaats ik nuttige informatie en tips voor een financiële balans in inkomsten en uitgaven. Op mijn privé weblog schrijf ik over o.a. onze verbouwingen en vakanties.
Dit bericht werd geplaatst in Overige informatie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s